Actualitatea Timișoara

Cartea Verde din asigurări devine albă

Cartea Verde ce avea culoarea verde va devini albă din 01.07.2020

Începând cu data de 01.07.2020 culoarea poliței de asigurare Carte Verde va fi albă, conform BAAR, iar majoritatea polițelor RCA din România au inclusă în RCA și Cartea Verde oferind protecție de răspundere civilă auto și în afara tării noastre.

În ceea ce privește culoarea asigurării RCA, foaia verde dispare și în loc rămâne banala foaie velină A4 albă pe care se va imprima polița.

Practic polița de asigurări RCA, care conține și Cartea Verde, va fi imprimată pe o hârtie A4 de culoare albă, incepând cu data de 01.07.2020.

Cartea Verde emisă înainte de 01.07.2020 de culoare verde rămâne verde până la expirare

Cei de la BAAR mai precizează că polițele de asigurari RCA emise înainte de data de 1 Iulie 2020 și care sunt tipărite pe hârtie verde își vor menține valabilitatea până la expirarea perioadei înscrisă în respectivele polițe.

Ce culoare va avea Cartea Verde în Europa?

Pe situl BAAR se precizează: ”Consiliul Birourilor, organizația care coordonează activitatea Sistemului Carte Verde, a decis ca fiecare birou național care face parte din sistem să decidă la rândul său cu privire la culoarea hârtiei (alba și/sau verde) pe care va fi tipărită polița de asigurare Carte Verde începând cu data de 01.07.2020 și să comunice decizia respectivă Consiliului Birourilor și autorităților vizate din țările lor.”

Cărțile verzi vor fi tipărite pe foaie A4 albă sau vor putea fi deținute electronic?

Polițele de asigurări RCA se vor putea prezenta la controlul autorităților pe suport electronic, pe suport de hârtie, dar la ieșirea din țară se menține obligativitatea tipăririi pe hârtie a poliței Carte Verde.

Verifică valabilitatea poliței de asigurări Carte Verde înainte de a pleca din România

Este bine să verifici înainte de a pleca cu mașina din România dacă Cartea Verde aferentă RCA-ului tău acoperă țările prin care urmează să călătorești, iar dacă nu asigură e bine să îți faci un supliment din țară, deoarece cele care vei fi nevoit să le cumperi prin diverse vămi ale țărilor pe care urmează să le tranzitezi sunt de regulă mult mai scumpe.

De asemenea este bine să verifici și perioada de valabilitate, astfel încât asigurarea ta RCA să nu expire în timpul călătoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *