Distribuie cu:


    timisoaraTimisoara reprezinta orasul de fererinta al denumirii marcii de cafea illy datorita inventatorului aparatului expresso nascut aici.

Timisoara locul de nastere al inventatorului expressorului modern de cafea

Timisoara este in oras plin de istorie si a furnizat numerosi oameni de valoare nationala si internationala. In acest an se implinesc 125 de ani de la nasterea inventatoruluui expressorului de cafea modern Francesco Illy, care a fost si fondatorul renumitei companii Illy.

Illy este in brand de cafea la nivel mondial care nu mai are nevoie de nici o prezentare, iar omul care a  pus bazele conceptului expressorului modern este Francesco Illy si s-a nascut in Timisoara in anul 1892.

Timisoara – scurt istoric despre Francesco Illy

Acesta s-a nascut in cartierul Iosefin din Timisoara, in data de 07.10.1892, iar in sciptele veacului al XIX-lea figureaza cu numele de Ferencz. Tatal lui era tamplar, se numea Janos si era de origine maghiara, iar mama sa se numea Rossler Aloisa si era svaboaica.

De mentionat faptul ca orasul Timisoara facea parte a acea vreme din Ungaria, conform datelor istorice.

Francesco Illy a urmat scoala elementara la Liceul Piarist din Timisoara si apoi a absolvit scoala profesionala in 1904. Acesta a locuit intr-o casa din fosta piata Kuttle, care astazi are denumirea de Bulevardul Regele Ferdinand.

La varsta de 22 de ani Francesco Illy s-a inrolat ca ofiter in armata austro-ungara si aplecat in Primul Razboi Mondial.

Timisoara, orasul natal al lui Francesco Illy facea parte din imperiul austro-ungar, iar dupa terminarea Primului Razboi Mondial acesta a redevenit oras romanesc.

Dupa terminarea razboiului, Francesco Illy s-a mutat in Trieste, care a deveit si el oras Italian, unde s-a angajat la o firma locala denumita Hausbrandt care se ocupa cu prepararea si comercializarea cafelei.

In anul 1920 Francesco Illy s-a casatorit cu Vittoria, avand doi copii, Ernesto si Hedda.

Francesco Illy  are o prima experienta de intreprinzator cu o companie producatoare de cafea denuita Emax, iar in 1933 fondeaza Illy Caffe impreuna cu asociatul sau Roberto Hausbrandt.

in anul 1935, Francesco Ily si-a brevetat inventia. respective expresorul de cafea si a revolutionat prepararea aromata a cafelei expresso, inlocuind sistemu bazat pe aer comprimat cu in system bazat pe aburi pe care l-a numit Illetata.

Dupa moartea timisoreanului Francesco Illy, in anul 1956 firma a fost preluata de fiul acestuia Ernesto, care atrait la radu sau pana in 2008. In present compania este condusa de Riccardo si Andrea, nepotii lui Francesco Illy care se afla in Trieste, orasul italian.

Titlul de Cetatean de Onoare al orașului Timisoara

In anul 2013, Consiliul Local Timisoara a conferit titlul de Cetatean de Onoare post-mortem al orasului Timisoara renumitului inventator al expressorului modern si fondator al companiei Illy Caffe.

Decizia de acordare a acestei distinctii a fost luata ca urmare a respectului activitatii lui Francesco Illy care a adus numele orasului Timisoara pe buzele tuturor care I-au cunoscut viata personala.

Distribuie cu:


Timisoara - referinta cafea illyhttp://www.actualitateatimisoara.ro/wp-content/uploads/2017/05/timisoara_illy_caffe.jpghttp://www.actualitateatimisoara.ro/wp-content/uploads/2017/05/timisoara_illy_caffe-150x150.jpgActualitatea TimisoaraIstoria orașuluicafea,cafea illy,cafea timisoara,illy,illy caffe,illy timisoara,timisoaraTimisoara reprezinta orasul de fererinta al denumirii marcii de cafea illy datorita inventatorului aparatului expresso nascut aici. Timisoara locul de nastere al inventatorului expressorului modern de cafea Timisoara este in oras plin de istorie si a furnizat numerosi oameni de valoare nationala si internationala. In acest an se implinesc 125 de...Totul despre Timisoara si timisoreni.